Šnekučio gimtadienis per kiekvieną Kaziuko mugę

Jau ketverius metus iš eilės Švento Kazimiero išvakarėse, kai Vilniuje šurmuliuoja šimtmečius gyvuojanti pirklių ir amatininkų mugė, jauniausias sostinės Mikalojaus Šnekutis švenčia savo gimtadienį. Ta proga Šnekutį lankė ir sveikino būrys vilniečių bei atvykėlių, ištikimi bičiuliai ir draugės.

Gera Šnekučiui trečiojo baro atidarymą minėti per Kaziuką – nuo XVII amžiaus Vilnių garsinančią pavasario šventę. Nuo seno miesto gatves užplūsta pirkliai, miestiečiai ir svečiai, o šiais – Lietuvos valstybės atkūrimo šimtaisiais metais, visas sostinės senamiestis virto ligi šiol neregėto dydžio turgumi.

Valentas jau nuo ryto išsiruošė į miestą – sveikinti mugės dalyvius, garbinguosius aludarius bei kviesti svečius į jauniausio baro gimtadienį. Aplankyti garbingieji „Joaldos“, „Daujotų“, „Klausučių“, „Jovarų“ ir kiti aludariai, tiekiantys istorinių gėrALŲ žmonėms ir smuklėms. Šnekutis sveikino visus, teiravosi, kaip sunki prekyba verygmečiu ir linkėjo sėkmės nepalūžti bei kvietė į užsukti svečius.

Kiekvieną minutę keliaudamas per Kaziuką Šnekutis susilaukdavo daugybės dėmesio – visiems smagu buvo sutikti tikrą, gyvą, linksmą ir puošnų Kaziuko mugės akcentą. Kas žingsnį sustodavo fotografai, televizorių kameros ir aikčiojantys turistai – kiekvienas norėjo nusifotografuoti su šiaudine skrybėle ir Kaziuko baronkomis pasipuošusiu, linine sermėga apsirėdžiusiu Šnekučiu. Daug nuotraukų iš šventės paskelbta per Facebook.

Pats oficialusis Kaziuko mugės atidarymas neapsiėjo be sponataniškų linksmybių. Lukiškių aikštėje sutikęs ekstravagantišką meduolių pardavėją, Šnekutis nemirktelėjęs išsitempė ją šokt prie scenos, vos tik „Sutaras“ užplėšė polką. Taip gavosi improvizuoti šokiai, kai prie šokančiųjų prisijungė kitos poros, visų nustebimui.

Smagios Kaziuko linksmybės šeštadienį popiet persikėlė pas Šnekutį į jauniausią Vilniuje barą Šv. Mikalojaus gatvėje 15. Čia grojo „Ratilai„, Albinas ir Ko, o Šnekutienė ta proga iškepė keturių skonių mėsos. Skirtingi kiaulienos marinadai, vienas mėsą pavertė šviesia ir sultinga, kiti du – tamsesne ir sodresne, kaip anglis ir kraujas, o ketvirtoji – aršesnė su garstyčiom. Mėsa su gardžiais padažais, kopūstų salotomis ir su lupenomis virtomis bulvėmis sutelkė vėl visus prie lietuviško stalo. Kiekvienas gavo paragaut keturių skonių – ketverių Mikalojaus Šnekučio metų simbolių.

Comments

Leave a Reply

Required fields are marked*